Nawiązując do hanami zake i tsukimi zake, proszę rozsiąść się wygodnie z sake lub innym ulubionym napojem i oddać się z nami obserwacji krajów z magicznego zakątka świata, jakim jest Azja (^-^)

poniedziałek, 13 lipca 2015

8 wskazówek związanych z odżywianiem od wiecznie pięknych i młodych Japonek

Azjatki - wiecznie młode i piękne . Wiele kobiet na świecie wprawiają przez to w zazdrość. Najczęściej ich oszałamiający wygląd tłumaczony jest „genami”, jednak Naomi Moriyama, współautorka „Japanese women don’t Get old and fat” („Japońskie kobiety nie starzeją się i nie tyją”), mówi: „To nie wszystko genetyka”. W rzeczywistości sekret tkwi w japońskiej kuchni. Poniżej zaprezentuję 8 wskazówek związanych z żywieniem w Japonii…

1.       Wodorosty


Wprowadzenie wodorostów do swojej diety to prawdopodobnie najlepsza rada dla kobiet chcących być o krok bliżej w zachowaniu wiecznie młodego wyglądu! Wodorosty stanowią wspaniałe źródło substancji odżywczych (a co najważniejsze) w najłatwiej przyswajalnej formie. Zawierają zdecydowanie więcej witamin (A, C, E, K, PP i tych z grupy B) i minerałów niż rośliny lądowe, przede wszystkim wapnia, żelaza i jodu. Spożywając zaledwie 5g wodorostów dziennie możemy uzupełnić niedobory odżywcze. Jednak jeśli macie problemy z tarczycą, najpierw lepiej jest skonsultować z lekarzem regularne spożywanie wodorostów z powodu dużej zawartości jodu.

2.      Ryby


Jedzenie ryb jest niewątpliwie jedną z lepszych wskazówek, jakie mogą dać nam Japonki. Statystycznie Japończyk zjada 65,8 kg ryb na rok, co skutkuje min. zdrową i promienną cerą, dzięki witaminom A i E, oraz wielonasyconemu kwasowi omega-3, który ma wygładzające skórę właściwości. Jednak w kwas ten bogate są głównie tłuste ryby morskie, natomiast w Polsce bardziej popularne są ryby słodkowodne, Japończycy mają tutaj znaczną przewagę z powodu nie ograniczonego dostępu do mórz. Z drugiej strony, ryby mniej tłuste należą do produktów niskokalorycznych, więc i tak i tak dobrze! (^.-)

3.      Zielona herbata


To bardzo prosta do zastosowania rada: picie zielonej herbaty. Dzięki temu, że liście zielonej herbaty poddawane są przeróbce zanim zaczną fermentować, pozostaje w nich większość cennych substancji. Jest co wymieniać, herbata zawiera min. silne antyoksydanty (polifenole, katechiny), witaminy (A, B, C, E), aminokwasy, lipidy, teine oraz mikroelementy – wapń, potas, miedź, fluor. Jej napar usuwa toksyny i działa moczopędnie, dzięki czemu wygładza skór i zapobiega powstawaniu cellulitu. Dodatkowo może skutecznie pomóc w odchudzaniu – hamuje wchłanianie tłuszczów oraz zwiększa ich zużycie przez organizm!

4.      Soja


Soja jest jednym z podstawowych elementów japońskich posiłków. Możesz dodać ten składnik do swojej codziennej diety, a nie będziesz żałować, ponieważ soja zawiera aż do 40% pełnowartościowego białka, a dzięki wybranym aminokwasom może być stosowane jako zamiennik do produktów mięsnych. Dodatkowo stanowi źródło wielu składników mineralnych i witamin. Soja (100g) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na fosfor w 100%, żelazo – 94%, magnez – 73%, wapń – 17%, witaminy z gr. B – 20-55%. Dodatkowo dostarcza organizmowi dużo energii.

5.      Warzywa


Zdrowa dieta Japonek zawiera dużo warzyw, które są przecież niezwykle zdrowe i stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Azjatki preferują warzywa na surowo, gotowane lub przyrządzane na parze, a szczególnie japońską rzodkiew (daikon), pędy/ kiełki bambusa, bakłażana, marchew czy szpinak. Jeśli decydujemy się na gotowanie warzyw trzeba uważać żeby ich nie rozgotować, te półtwarde zachowują jeszcze wartości odżywcze. Ważne żeby produkty były świeże i dobrej jakości, wtedy możemy zastosować mało przypraw (szczególnie soli) i cieszyć się ich oryginalnym smakiem.

6.      Ryż


Ryż w diecie nie tylko Japonek, lecz ogólnie Japończyków, odgrywa ważną rolę I jest serwowany do prawie każdego posiłku. Ryż jest niskotłuszczowym pokarmem zwierającym dużo węglowodanów, który szybko nas nasyci. Tym samym pozostawiając mało miejsca w naszym żołądku na wszelkiego rodzaju słodycze i niezdrowe przekąski jak chipsy. Pamiętajmy żeby podczas gotowania ryżu nie dodawać żadnego oleju czy masła!

7.      Bez pośpiechu


Jeden z najlepszych sekretów sposobu odżywiania się w Japonii jest jedzenie powoli i delektowanie się każdym kęsem. Można spróbować jeść pałeczkami, wtedy na pewno (przynajmniej na początku nauki) będziemy jeść wolniej. Znacznie lepiej jeść nie śpiesząc się i ciesząc się posiłkiem z rodziną lub przyjaciółmi (ostatecznie skośnookim panem z dramy), niż w pośpiechu połykać jedzenie nawet nie czując jego smaku! Dzięki powolnemu jedzeniu spędzimy miło czas z innymi oraz zachowamy szczupłą sylwetkę.

8.      Małe porcje


Według książki “Japanese women don’t get old or fat”, jedna z lepszych rad związanych ze spożywaniem posiłków to MAŁE PORCJE.  Między niskokalorycznym jedzeniem a pięknie udekorowanymi, małymi porcjami zachodzi równowaga. Więc jeśli zaczniemy jeść mniejsze porcje i więcej uwagi poświęcimy temu jak wygląda nasz posiłek, będziemy mogły cieszyć się tak zwaną zasadą „jedzenia oczami” jak to Naomi Moriyama ją nazywa. Ta zasada daje możliwość zmniejszenia spożywanych kalorii jednocześnie nie stosując restrykcyjnych diet-głodówek.





----------------------------------------------------------
Źródła:
http://polki.pl/we-dwoje/ryby;-;samo;zdrowie;ale,artykul,4902.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz