Azjatki - wiecznie młode i piękne . Wiele kobiet na świecie wprawiają
przez to w zazdrość. Najczęściej ich oszałamiający wygląd tłumaczony jest „genami”,
jednak Naomi Moriyama, współautorka „Japanese women don’t Get old and fat”
(„Japońskie kobiety nie starzeją się i nie tyją”), mówi: „To nie wszystko
genetyka”. W rzeczywistości sekret tkwi w japońskiej kuchni. Poniżej
zaprezentuję 8 wskazówek związanych z żywieniem w Japonii…
1. Wodorosty
Wprowadzenie
wodorostów do swojej diety to prawdopodobnie najlepsza rada dla kobiet chcących
być o krok bliżej w zachowaniu wiecznie młodego wyglądu! Wodorosty stanowią
wspaniałe źródło substancji odżywczych (a co najważniejsze) w najłatwiej
przyswajalnej formie. Zawierają zdecydowanie więcej witamin (A, C, E, K, PP i
tych z grupy B) i minerałów niż rośliny lądowe, przede wszystkim wapnia, żelaza
i jodu. Spożywając zaledwie 5g wodorostów dziennie możemy uzupełnić niedobory
odżywcze. Jednak jeśli macie problemy z tarczycą, najpierw lepiej jest
skonsultować z lekarzem regularne spożywanie wodorostów z powodu dużej
zawartości jodu.
2. Ryby
Jedzenie ryb jest niewątpliwie jedną z lepszych wskazówek, jakie
mogą dać nam Japonki. Statystycznie Japończyk zjada 65,8 kg ryb na rok, co
skutkuje min. zdrową i promienną cerą, dzięki witaminom A i E, oraz
wielonasyconemu kwasowi omega-3, który ma wygładzające skórę właściwości. Jednak
w kwas ten bogate są głównie tłuste ryby morskie, natomiast w Polsce bardziej
popularne są ryby słodkowodne, Japończycy mają tutaj znaczną przewagę z powodu
nie ograniczonego dostępu do mórz. Z drugiej strony, ryby mniej tłuste należą do
produktów niskokalorycznych, więc i tak i tak dobrze! (^.-)
3. Zielona herbata
To bardzo prosta do zastosowania rada: picie zielonej herbaty.
Dzięki temu, że liście zielonej herbaty poddawane są przeróbce zanim zaczną fermentować,
pozostaje w nich większość cennych substancji. Jest co wymieniać, herbata
zawiera min. silne antyoksydanty (polifenole, katechiny), witaminy (A, B, C,
E), aminokwasy, lipidy, teine oraz mikroelementy – wapń, potas, miedź, fluor.
Jej napar usuwa toksyny i działa moczopędnie, dzięki czemu wygładza skór i
zapobiega powstawaniu cellulitu. Dodatkowo może skutecznie pomóc w odchudzaniu –
hamuje wchłanianie tłuszczów oraz zwiększa ich zużycie przez organizm!
4. Soja
Soja jest jednym z podstawowych elementów
japońskich posiłków. Możesz dodać ten składnik do swojej codziennej diety, a nie
będziesz żałować, ponieważ soja zawiera aż do 40% pełnowartościowego białka, a dzięki
wybranym aminokwasom może być stosowane jako zamiennik do produktów mięsnych.
Dodatkowo stanowi źródło wielu składników mineralnych i witamin. Soja (100g) zaspokaja
dzienne zapotrzebowanie na fosfor w 100%, żelazo – 94%, magnez – 73%, wapń –
17%, witaminy z gr. B – 20-55%. Dodatkowo dostarcza organizmowi dużo energii.
5. Warzywa
Zdrowa
dieta Japonek zawiera dużo warzyw, które są przecież niezwykle zdrowe i
stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Azjatki preferują warzywa na surowo,
gotowane lub przyrządzane na parze, a szczególnie japońską rzodkiew (daikon),
pędy/ kiełki bambusa, bakłażana, marchew czy szpinak. Jeśli decydujemy się na
gotowanie warzyw trzeba uważać żeby ich nie rozgotować, te półtwarde zachowują
jeszcze wartości odżywcze. Ważne żeby produkty były świeże i dobrej jakości,
wtedy możemy zastosować mało przypraw (szczególnie soli) i cieszyć się ich
oryginalnym smakiem.
6. Ryż
Ryż w diecie nie tylko Japonek, lecz ogólnie
Japończyków, odgrywa ważną rolę I jest serwowany do prawie każdego posiłku. Ryż
jest niskotłuszczowym pokarmem zwierającym dużo węglowodanów, który szybko nas
nasyci. Tym samym pozostawiając mało miejsca w naszym żołądku na wszelkiego
rodzaju słodycze i niezdrowe przekąski jak chipsy. Pamiętajmy żeby podczas
gotowania ryżu nie dodawać żadnego oleju czy masła!
7. Bez pośpiechu
Jeden z
najlepszych sekretów sposobu odżywiania się w Japonii jest jedzenie powoli i delektowanie
się każdym kęsem. Można spróbować jeść pałeczkami, wtedy na pewno (przynajmniej
na początku nauki) będziemy jeść wolniej. Znacznie lepiej jeść nie śpiesząc się
i ciesząc się posiłkiem z rodziną lub przyjaciółmi (ostatecznie skośnookim
panem z dramy), niż w pośpiechu połykać jedzenie nawet nie czując jego smaku!
Dzięki powolnemu jedzeniu spędzimy miło czas z innymi oraz zachowamy szczupłą
sylwetkę.
8. Małe porcje
Według książki “Japanese women don’t get old or fat”, jedna z
lepszych rad związanych ze spożywaniem posiłków to MAŁE PORCJE. Między niskokalorycznym jedzeniem a pięknie
udekorowanymi, małymi porcjami zachodzi równowaga. Więc jeśli zaczniemy jeść
mniejsze porcje i więcej uwagi poświęcimy temu jak wygląda nasz posiłek, będziemy
mogły cieszyć się tak zwaną zasadą „jedzenia oczami” jak to Naomi Moriyama ją
nazywa. Ta zasada daje możliwość zmniejszenia spożywanych kalorii jednocześnie
nie stosując restrykcyjnych diet-głodówek.
----------------------------------------------------------
Źródła:
http://www.becomegorgeous.com/fitness-diet/healthy_diets/8-great-japanese-diet-tips-for-women-A12124
http://polki.pl/we-dwoje/ryby;-;samo;zdrowie;ale,artykul,4902.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz